pondělí 25. února 2013

Naučte se říkat NE

Naučit se říkat ne je asi úplně nejdůležitější věc, kterou musíte umět ovládat, pokud vás čeká jednání s exekutorem (případně s nim už komunikujete). Vím, že pro hodně lidí (ne-li většinu) je to velmi těžké. Nicméně pokud se to naučíte, jistě vám to ulehčí život.

Má třetí rada zní: Naučte se říkat ne!

Musíme si uvědomit, že chlapec exekutorskej je v takové situaci, že po nás něco chce. My po exekutorovi nic nechceme. Dá se tedy říct, že se karta trochu obrací v náš prospěch. A to je velmi pozitivní zjištění, co myslíte?

Příklad že života

Jeden můj vzdálený příbuzný se dostal do velmi svízelné situace, která vyvrcholila návštěvou dvou kluků exekutorskejch u něj v bytě. Chlapci exekutorský udělali s příbuzným soupis majetku a oznámili mu, že do následujícího dne 12:00 chtějí mít dlužnou částku (cca 11 000 Kč) v rukou. Pokud jejich výzvu neposlechne, vystěhují mu byt. Situace více než nepříjemná.

Abych řekl pravdu, v tu chvíli jsem nevěděl, jak přesně zareagovat. Proto jsem šel raději spát s tím, že ráno mě napadne jistě lepší řešení než večer. Stejně tak postupoval i můj příbuzný. Dokonce mě i předběhl, protože ráno hned klukům exekutorskejm volal, že mají bordel v dokumentaci (nepředali mu výši dlužné částky a její výpočet). Zřejmě na kluky asi hodně křičel, protože jejich chování se otočilo o 180 stupňů (viz dále).

Následovala porada s mým příbuzným. Domluvili jsme se, že exekutorům víc jak 3 000 korun nedáme a že budeme požadovat splátkový kalendář. Velmi se vyplatí v případě, že je na vás vedeno více exekucí a vy potřebujete získat čas. Následoval krátký telefonický rozhovor s exekutorem. Z něj vyplynulo, že exekutor požaduje minimálně dvojnásobek námi navrhované částky.

Po ukončení hovoru jsme se s příbuzným domluvili, že setrváme na částce 3 000 Kč. Prostě jsme si řekli, že nebudeme skákat podle jejich pískání a zkusíme to risknout. Risk se vyplatil, protože jsme nejenom museli zaplatit pouze 3 000, ale také chlapci exekutorský přistoupili i na náš splátkový kalendář ve výši 1 000 Kč měsíčně. Celkem nás výsledek jednání potěšil, protože exekutoři přistoupili na naše pravidla hry a ne my na jejich.

To je docela úspěch, co říkáte? Máte taky podobnou zkušenost jako my?


Žádné komentáře:

Okomentovat