úterý 19. března 2013

Připrava na příchod exekutorů

Dostali jste se do dluhů, čekáte na exekutora a nevíte, jak se připravit? Tento článek je přímo pro vás! Budu zde popisovat, co všechno byste měli udělat, než k vám do bytu přijde exekutor.

Byl jsem osobně přítomný u exekuce, která probíhala u samostatně žijícího člověka. Můj známý nemá žádné děti ani manželku, tudíž nevlastní žádný majetek v SJM (společné jmění manželů). Proto ani nevím, jak v takovém případě exekutoři postupují a nebudu ho zde popisovat. Jestliže je zrovna SJM váš případ, doporučuji poradit se s právníkem.

1. Zbavte se veškerého majetku

Snadná rada, podstatně těžší realizace. Nicméně pro jedince, kteří dluží opravdu velké peníze a vědí, že je do konce života nemají šanci splatit, je to snad jediný možný postup. Nechte přepsat majetek na děti, případně partnera/partnerku. Pokud máte věci, které nutně nepotřebujete, tak je prodejte. Prodat lze úplně všechno. Získáte potřebné finance a snížíte počet věcí, které mohou exekutoři zabavit.

2. Nemějte u sebe větší obnos peněz nebo cennosti

Pokud máte nějaké finance, vyplatí se nemít je doma. Nikdy nevíte, kdy vás exekutor navštíví a přijít o peníze touto cestou je opravdu amatérské. Podobné je to s cennostmi, po těch exekutoři jdou jak slepice po flusu. Nestačil jsem koukat, jak jsou schopní vše prohledat. Noční stolek byl skoro první cíl jednoho z poskoků  exekutora. Snubní prsteny vám ale zabavit nemohou.

3. Schovávejte si účtenky od movitých věcí

Zvláště kupujete-li vybavení domácnosti, tak mějte od všech věcí účtenky. Obecně je ale vhodné mít účtenky od všeho vybavení, co máte doma. Účtenky opatřete identifikací (např. číslo platební karty) dětí/kamaráda/partnerky, aby kluci exekutorský uvěřili, že majetek není váš. Stejně tak pokud doma používáte nějaké vybavení firmy (např. notebook), pro kterou pracujete, opatřete si doklady, které potvrdí vlastníka konkrétního vybavení.

Věřte mi, že snad není hezčí pohled, než když s úsměvem ukážete účtenky od movitých věcí exekutorům, kteří následně nemohou dané věci zabavit. Zejména když nevlastníte vůbec nic a oni musejí odjet s prázdnou.

Pokud máte doma cizí majetek, který vám exekutoři zabaví, musíte do 30 dnů od návštěvy exekutora prokázat, že zabavený majetek není váš.

Zabavený majetek vám co nejdříve odstěhují. A zde je další potíž, protože náklady na stěhování musí uhradit povinný. Opravdu je vhodné nic nevlastnit, aby kluci exekutorský odjeli s prázdnou.

4. Nastudujte si zákon o soudních exekutorech

Pro většinu z nás nepříjemná věc, ale opravdu doporučuji prostudovat si zákon o soudních exekutorech. Bude vám hned jasné, jaké jsou vaše práva a povinnosti.

5. Nesnažte se zabránit vstupu exekutorům

Exekutoři vás mohou navštívit, i když nejste doma. Stejně tak mohou zavolat zámečníka, aby se k vám dostali (náklady na zámečníka platíte vy). Pamatujte, že exekutor má soudní povolení k zabavení vašich věcí. 

6. Přivolejte státní policii

Nejedná se úplně o přípravu na příchod exekutorů, ale už když stojí u vás doma na chodbě. Jeden notorický dlužník mi poradil, že hned po vstupu exekutorů do bytu volá policii. Téměř vždy ho prosí (ano, prosí), aby policii nevolal. Nicméně on policii stejně zavolá. Díky přítomnosti policie jsou kluci exekutorský podstatně kultivovanější a nechovají se jako zvířata utržená ze řetězu.


Na závěr musím říci, že za nejvíce důležité považuji první tři body. Opravdu nejlepší je zbavit se veškerého majetku, protože pak vám nemá šanci exekutor nic zabavit. Zbavování majetku je zřejmě nejsložitější v manželství, ale i tak to jistě půjde nějak udělat. Znám lidi, kteří se rozvedli a přitom stále žijí spolu. Hlavně neztrácejte moc čas a snažte se rychle, ale ne zbrkle, jednat. Snad vám moje poznatky alespoň trochu pomohou přežít v této nelehké situaci.

1 komentář:

  1. Krást a smát se... Některý lidem by se fakt měli urvat koule, aby se nemohli množit!

    OdpovědětVymazat