úterý 9. dubna 2013

Exekuce pozastavením řidičského průkazu

Víte o tom, že exekutor může vydat příkaz na pozastavení řidičského oprávnění? Já to ještě nedávno nevěděl. Přišel jsem na to, až když jsem studoval zákon o soudních exekutorech a exekuční činnosti.

Přesně se jedná o DÍL 6, paragraf 71a, který zní následovně:

(1) Exekuční příkaz k pozastavení řidičského oprávnění povinného může exekutor vydat pouze tehdy, jestliže je v exekuci vymáhán nedoplatek výživného na nezletilé dítě.
(2) Exekuční příkaz se doručí orgánu, který vede registr řidičů podle zvláštního právního předpisu, oprávněnému a povinnému. Orgánu, který vede registr řidičů, nesmí být exekuční příkaz doručen dříve než povinnému.
(3) Dnem doručení exekučního příkazu povinnému se povinnému pozastavuje řidičské oprávnění udělené podle zvláštního právního předpisu. Po dobu pozastavení řidičského oprávnění držitel řidičského oprávnění nesmí řídit motorová vozidla. Exekuční příkaz se povinnému doručuje do vlastních rukou.
(4) Exekutor zruší exekuční příkaz pozastavením řidičského oprávnění,
a) prokáže-li povinný, že k uspokojování základních životních potřeb svých a osob, ke kterým má vyživovací povinnost, nezbytně potřebuje své řidičské oprávnění, nebo
b) zaplatí-li povinný nedoplatek výživného na nezletilé dítě.
Zrušení exekučního příkazu exekutor oznámí orgánu, který vede registr řidičů podle zvláštního právního předpisu.

Zvláštní právní předpis je v tomto případě zákon č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích a o změnách některých zákonů (zákon o silničním provozu), ve znění pozdějších předpisů. Tato úprava platí od začátku letošního roku.

Zde je nutné upozornit, že exekutor může odebrat řidičský průkaz pouze pokud neplatíte výživné na nezletilé dítě.

V praxi to vidím tak, že od exekutora obdržíte oznámení, že od daného dne nesmíte řídit. A pak už je jenom na vás, jestli prokážete, že potřebujete řidičský průkaz k vydělávání peněz, nebo doplatíte nedoplatek výživného na dítě.

Proto přebírejte obsílky co nejdéle (opravdu si ji ale vyzvedněte!) a snažte se mít dopředu nachystaný důvod, proč vám řidičský průkaz nesmí zabavit.

Opět je to jako se vším v životě. Musíte mít opravdu ostré lokty, abyste v dnešním světě přežili. A právě komunikací s exekutorem se to krásně naučíte.

Žádné komentáře:

Okomentovat